З 1 квітня Росія головуватиме в Радбезі ООН: Кулеба назвав це «злим жартом»

З 1 квітня Росія головуватиме в Радбезі ООН: Кулеба назвав це «злим жартом»

Міністр закордонних справ України у четвер заявив, що майбутнє головування Росії в Раді Безпеки ООН – це «злий жарт», пише AA.

«Головування Росії в Радбезі ООН 1 квітня – це злий жарт. Росія узурпувала своє місце; вона веде колоніальну війну; її лідер є військовим злочинцем, який розшукується МКС за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем з Росією в РБ ООН», – написав Дмитро Кулеба у Twitter.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, і кожен з них по черзі головує протягом одного місяця в порядку англійського алфавіту. Росія прийме головування в суботу.

Відповідно до Статуту ООН, усі члени зобов’язані виконувати рішення Ради Безпеки, основною відповідальністю якої є підтримання міжнародного миру та безпеки.

У грудні минулого року Міністерство закордонних справ України заявило, що статус членства Росії в ООН і її постійного місця в Раді Безпеки після розпаду Радянського Союзу залишаються «неврегульованими» з «точки зору міжнародного права».

У Міністерстві стверджували, що Росія не відповідає основним критеріям для членства в ООН, посилаючись на перший абзац статті 4 Статуту ООН, який говорить, що «членство в ООН відкрите для всіх миролюбних держав», натякаючи на запуск Москвою її «спеціальної військової операції».