«Ви стояли з нами пліч-о-пліч»: подружжя Зеленських відвідало Польщу

«Ви стояли з нами пліч-о-пліч»: подружжя Зеленських відвідало Польщу

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська перебувають в Польщі з першим офіційним візитом до одного з найближчих союзників Києва після початку вторгнення Росії в лютому 2022 року, пише CNN.

Український лідер проїхав через Польщу під час свого візиту до США і Британії, але ця поїздка знаменує собою його першу спеціальну зупинку в країні, яка прийняла понад мільйон українських біженців і стала лідером у закликах до партнерів по НАТО надіслати до Києва більше військового постачання.

Це також знаменує собою нормалізацію дипломатичних обов’язків Зеленського. На відміну від попередніх візитів за кордон, які оголошувалися миттєво та передбачали подорожі під покровом темряви з високими ставками, Зеленський подорожує в супроводі дружини, а сам візит має більш насичений графік.

«Ви не покинули Україну, ви стояли з нами пліч-о-пліч, і ми вам вдячні. Ми вважаємо, що це історичні відносини, – сказав Зеленський на виступі з президентом Анджеєм Дудою. – Ваше особисте ставлення до наших людей, до мільйонів українців, які знайшли притулок у Польщі, – я хочу подякувати всьому польському народу за все це і за ті перші дні і тижні, коли ми так потребували цієї допомоги».

«Ми вважаємо Польщу не лише партнером, а й другом навіки», — заявив він на зустрічі.

Дуда нагородив Зеленського найвищою відзнакою Польщі, орденом Білого Орла під час церемонії в Президентському палаці.

«Він унікальна людина; ви, Володимире, унікальний, – сказав Дуда Зеленському. – Вас раптово покликали виконувати унікальну місію, яку ніхто не міг передбачити. Ніхто з нас рік тому, після російського вторгнення, не міг знати, що буде з Україною і що буде з вами особисто… Ми не сумніваємося, що ваша сьогоднішня позиція врятує Україну від російської агресії».