Стався витік секретних документів США і НАТО про війну в Україні: NYT

Стався витік секретних документів США і НАТО про війну в Україні: NYT

Секретні документи, в яких містяться подробиці планів США і НАТО щодо підготовки України до весняного контрнаступу, потрапили в соціальні мережі, повідомляють New York Times та Al Jazeera.

Очевидний витік виглядав як російська операція з дезінформації, щоб посіяти сумніви щодо запланованого контрнаступу України, заявив офіційний представник українського президента. Михайло Подоляк сказав агентству Reuters, що дані містили «дуже велику кількість вигаданої інформації», і Росія намагалася перехопити ініціативу у своєму вторгненні.

Пентагон заявив у четвер, що оцінює очевидне порушення безпеки.

«Ми знаємо про повідомлення про публікації в соціальних мережах, і департамент розглядає це питання», — сказала заступниця прес-секретаря Сабріна Сінгх.

Документи були поширені в Twitter і Telegram і, як повідомляється, містять діаграми та деталі про поставки зброї, чисельність батальйонів та іншу конфіденційну інформацію. Плани не передбачали конкретних дій, наприклад, коли Україна почне наступ.

Інформація в документах також детально описує витрати на боєприпаси під контролем українських військових, включно з ракетами HIMARS, які довели високу ефективність проти російських військ. У звіті цитуються військові аналітики, які попереджають, що деякі документи, схоже, були змінені під час дезінформаційної кампанії з боку Росії, причому один з них завищував кількість загиблих українських військових і мінімізував втрати Росії на полі бою.

У Києві повідомили, що президент Володимир Зеленський і силовики на зустрічі в п’ятницю обговорили шляхи запобігання витоку військової інформації. У заяві про зустріч, опублікованій офісом президента, не йдеться про витік інформації та не посилається на звіт New York Times.