21-річного гвардійця США заарештували у справі про витік документів Пентагону

21-річного гвардійця США заарештували у справі про витік документів Пентагону

Джек Тейшейра, військовослужбовець Національної гвардії Массачусетса, був заарештований у штаті Массачусетс у четвер у зв’язку з витоком секретних даних США в Інтернеті. Про це пише CNN.

Витік документів з’явився минулого місяця на платформі соціальних мереж Discord, згідно зі скріншотами публікацій, які переглянув CNN. Вважається, що 21-річний Тейшейра є лідером чат-групи Discord, де були опубліковані документи, повідомили кілька американських чиновників CNN.

Документи включали детальні оцінки розвідки як союзників, так і супротивників, у тому числі воєнний стан в Україні. Після витоку інформації Пентагон почав обмежувати коло тих, хто в уряді отримує його високосекретну щоденну розвідку.

За словами джерела в уряді США, підозрюваний перебував під наглядом принаймні кілька днів до арешту. Він мав вийти на роботу в четвер, де ФБР мало намір взяти його під варту за більш контрольованих обставин. Коли підозрюваний не вийшов на роботу, агенти, які вже стояли біля будинку його матері, чекали на його вихід.

Згідно з публічними даними, Тейшейра виріс у передмісті Провіденса, штат Род-Айленд. Він навчався в середній школі Дайтон-Рехобот, яку закінчив у 2020 році. 26 вересня 2019 року вступив до Повітряної Національної гвардії. Його офіційна робота — підмайстр Cyber Transport Systems. Нещодавно він отримав звання льотчика 1-го класу, що є третім рядовим званням, яке має пілот. Тейшейра заробив одну медаль ВПС за досягнення, яка є відносно стандартною медаллю для льотчиків того віку та звання.

Генеральний прокурор Меррік Гарланд заявив, що Тейшейра був заарештований у зв’язку з імовірним несанкціонованим видаленням, утриманням і передачею секретної інформації національної оборони. Незабаром він постане перед судом.