Малюнок юної українки прикрасив ракету, що вирушила до Юпітера

Малюнок юної українки прикрасив ракету, що вирушила до Юпітера

Європа сьогодні запустила свою першу спеціальну місію до Юпітера, найбільшої планети Сонячної системи, розповідає Sky News.

Європейське космічне агентство відправило у космос свій дослідник крижаних супутників Юпітера (більш відомий як Juice), щоб почати свою восьмирічну місію сьогодні.

Це хвилюючий день для ентузіастів космосу, а також для житомирянки Ярини Закалюжної, чия робота зображена на ракеті. У 2021 році восьмирічна Яринка перемогла у міжнародному конкурсі Європейського космічного агентства «Juice up your rocket!». Тоді змагалися понад 2600 дітей із 63 країн світу.

У своїй роботі дівчинка намалювала планету Земля, що передає Юпітеру корабель, який буде її вивчати, а супутники із захопленням спостерігають за цим. Малюнок зробили також обкладинкою сторінки Twitter цієї місії: подивитися на нього можна за посиланням.

Зараз одна з мрій Ярини — дочекатися завершення польоту, який триватиме до 2031 року, а також очікувати повернення місії на Землю.

Інженер Juice Мануела Бароні високо оцінила «милі, життєрадісні та справжні» ілюстрації, зображені на носі ракети.

У межах місії науковці планують провести спостереження за Юпітером і трьома його супутниками — Ганімедом, Каллісто та Європою. Вчені хочуть вивчити складне середовище Юпітера та дізнатися більше про ці небесні тіла як про ймовірні місця для життя.