«Майбутнє України — в НАТО»: Єнс Столтенберг несподівано відвідав Київ

«Майбутнє України — в НАТО»: Єнс Столтенберг несподівано відвідав Київ

Під час свого першого візиту до України після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення минулого року, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг віддав шану бійцям, які загинули в боях з російськими військами, і оглянув російську військову техніку, яка виставлена на площі в центрі Києва. Про це пише DW.

«Зараз, коли більшість людей у країнах НАТО та більшість українців підтримують вступ нашої країни до альянсу, настав час прийняти відповідне рішення», — заявив президент України Володимир Зеленський пізніше під час спільної прес-конференції зі Столтенбергом.

Глава НАТО у відповідь заявив, що обговорення вступу України до альянсу буде одним із основних питань порядку денного наступного саміту НАТО.

«Майбутнє України — в євроатлантичній сім’ї, майбутнє України — в НАТО, з цим згодні всі союзники», — сказав він та запросив Зеленського взяти участь у саміті НАТО в липні.

Зеленський також закликав Столтенберга допомогти залучити підтримку поставок більш передової зброї в Україну.

«Я звернувся до Генсека з проханням допомогти нам подолати небажання наших партнерів щодо поставок певних видів озброєнь, а саме далекобійної, сучасної авіації, артилерії, бронетехніки», — сказав президент України.

Альянс НАТО пообіцяв підтримувати Україну в захисті від російської агресії. Тим часом Росія підтвердила свою воєнну мету не допустити вступу сусідньої країни в НАТО.

Після прибуття Столтенберга до Києва речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія бачить загрозу через можливе членство України в НАТО, «оскільки в іншому випадку це несе серйозну, значну небезпеку для нашої країни, для її безпеки».