НЛО чи супутник NASA? Спалах світла над Києвом викликав хвилю теорій. Відео

НЛО чи супутник NASA? Спалах світла над Києвом викликав хвилю теорій. Відео

Після появи яскравого спалаху над горизонтом Києва виникли припущення, які не були пов’язані з російськими повітряними атаками на українську столицю, пише Newsweek.

На поширених у соцмережах кадрах видно момент, коли близько 22:00 ввечорі середи невідомий об’єкт на короткий час осяяв житловий квартал Києва. Інший ролик показав, як палаючий об’єкт падає з неба. Голова Київської військової адміністрації Сергій Попко повідомив, що через інцидент оголошено повітряну тривогу, щоб переконатися у відсутності постраждалих від «уламків, що падають на землю». Йшлося про роботу ППО, але потім Повітряні Сили це спростували.

Радник президента України Андрій Єрмак опублікував в Твіттері емодзі з НЛО без будь-якого подальшого контексту, викликавши безтурботні дискусії, які включали меми та карикатури інопланетян і НЛО. Радник МВС України Антон Геращенко дав більш прозаїчне пояснення, написавши у Twitter, що, за попередньою інформацією, спалах стався через супутник NASA.

У NASA цього тижня заявили, що знятий з експлуатації космічний корабель RHESSI вагою 660 фунтів знову увійде в атмосферу. Однак Роб Маргетта з Управління комунікацій NASA сказав BBC, що супутник все ще був на орбіті в момент спостереження спалаху в Києві і траєкторія його падіння дуже далека від України.

Український некомерційний освітній проект «Альфа Центавра» заявив у Telegram, що важливо не поширювати «брехню» про супутник, уточнивши, що це був «болід» (метеор).