Українська розвідка евакуювала 138 людей зі столиці Судану

Українська розвідка евакуювала 138 людей зі столиці Судану

Головне управління розвідки Міністерства оборони України провело успішну рятувальну операцію з евакуації мирного населення зі столиці Судану Хартума, повідомляє Interfax.

«В умовах безперервних бойових дій, недотримання режиму припинення вогню, нестачі продовольства, води та техніки із зони збройного конфлікту евакуйовано 87 громадян України, в основному авіаційних спеціалістів — льотчиків, техніків та членів їх сімей», — йдеться в повідомленні у Telegram-каналі.

Крім українців, фахівці розвідки евакуювали також громадян Грузії та Перу. Всього вдалося врятувати 138 осіб. Серед них 35 жінок і 12 дітей. Операцію проводили за погодженням з Офісом Президента України та Міністерством закордонних справ.

На даний момент всі евакуйовані знаходяться в безпеці в Єгипті. Вони забезпечені необхідною медичною допомогою, їжею та водою. Громадяни України забезпечені також візовою та документальною підтримкою та розраховують на найшвидше повернення додому.

Як нагадує Українська правда, переворот у Судані розпочався 15 квітня. Бої призвели до гуманітарної катастрофи, у столиці Хартумі проблеми з водою, електрикою та паливом, нестача продуктів і ліків. Спроби припинення вогню успіху не мали. Станом на 24 квітня унаслідок зіткнень армії з Силами швидкого реагування загинуло щонайменше 420 людей.

23 квітня стало відомо, що Франція та інші союзники евакуюють своїх дипломатів і громадян із Судану в рамках операції з високим ступенем ризику після того, як американський спецназ вивіз весь персонал посольства США із Хартума.