Китай підтримав резолюцію ООН, що засуджує агресію РФ: зазвичай він утримується

Китай підтримав резолюцію ООН, що засуджує агресію РФ: зазвичай він утримується

Китай, який зазвичай утримується від голосування за будь-які резолюції, що засуджують російське вторгнення в Україну, підтримав резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, яка містить жорсткі формулювання щодо «російської агресії», пише New Voice Ukraine.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter 27 квітня.

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Співпраця між ООН і Радою Європи» 122 голосами, включаючи Китай. Кілька інших «дружніх до Росії» країн, таких як Казахстан, Вірменія, Індія та Бразилія, також проголосували «за».

Зокрема, в документі йдеться про безпрецедентні виклики, з якими зіткнулася Європа після російської агресії проти України, а до цього проти Грузії. Резолюція закликає відшкодувати збитки, завдані жертвам агресії Москви.

«Проти резолюції проголосували п’ять відомих активістів за права людини, зокрема Росія, Білорусь, Нікарагуа, Сирія та Північна Корея», — іронічно написав Кислиця.

Водночас, як повідомляє Радіо Свобода, війна Росії проти України не є головною темою резолюції, тому залишається незрозумілим, чи голосування Китаю означає зміну позиції Пекіна щодо війни.

26 квітня президент України Володимир Зеленський провів першу розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном з початку повномасштабного вторгнення Росії. Китай планує надіслати урядового представника для поглиблення комунікації навколо політичного врегулювання російської війни, яку Пекін називає «українською кризою». Того ж дня Зеленський призначив колишнього міністра з питань стратегічного розвитку Павла Рябікіна новим послом України в Китаї.

24 лютого Китай оприлюднив документ, у якому виклав свою позицію щодо «врегулювання» війни Росії проти України, включаючи заклик до припинення вогню, початку переговорів, але щодо виведення російських військ закликів не було.