Паперовий хлопчик: як волонтери з Каліфорнії привертають увагу до українських дітей

Паперовий хлопчик: як волонтери з Каліфорнії привертають увагу до українських дітей

Плоский Саша — це паперовий український хлопчик. Його можна роздрукувати, розмалювати та запостити у себе на сторінці. #FlatSasha побував на Супербоулі, біля знаку Hollywood, в руках у пані Посла України Оксани Маркарової та колишнього віце-президента Колумбії, розповідає Voice of America.

Проєкт #FlatSasha заснувала міжнародна благодійна організація Kidsave, штаб-квартира якої знаходиться у Лос-Анджелесі. Співзасновниця проєкту розповіла: ідея Саші запозичена з американської казки.

«Плоский Стенлі був персонажем із 90-х років, популярним в американських школах, — каже Ренді Томпсон. — Він зрозумів, що може ковзати по різних місцях та мати пригоди».

Так американського Стенлі зробили українським Сашком. Ренді пояснює: він — український сирота віком 12 років. Є і паперова 12-річна дівчинка, також українська сирота, Олександра. Їх обох Kidsave врятував із Миколаївських дитячих будинків. І тепер вони подорожують світом, розповідаючи людям, що українські сироти та українські діти все ще потребують допомоги.

«Багато хто питає — а що, війна триває? Люди не думають про це так, як рік тому», — розповідає Ренді.

У школах просять розмальовувати Сашу, приклеювати на автівки. Також організація популяризує ідею через інфлюенсерів. Це лише один із проєктів організації Kidsave в Україні. Волонтери займалися українськими сиротами з 2014 року у Миколаєві та Херсоні. Коли почалася повномасштабна війна, організація розширилася — із десятка волонтерів виросла до трьохсот. Почали активно займатися евакуацією. Так вивезли понад 35 тисяч дітей та жінок з Миколаєва, Херсона, Харкова.

«Я думаю, що американці збентежені, коли чують, що українські біженці повертаються додому, — каже Ренді. — Це змушує їх думати, що війна пройшла. Але це ще не кінець. Просто український дух настільки сильний, що вони повертаються, готові відбудовуватися. Це не означає, що війна закінчилася. Це не означає, що українські діти не страждають».