Верховна Рада ухвалила пакет санкцій проти Ірану на 50 років

Верховна Рада ухвалила пакет санкцій проти Ірану на 50 років

Український парламент схвалив пакет санкцій проти Ірану, союзника Росії, якого він звинувачує у надсиланні зброї Москві під час її більш ніж річного повномасштабного вторгнення в Україну. Про це повідомляє Al Jazeera.

Ці заходи були схвалені в понеділок, через день після того, як Україна заявила, що Росія використала безпілотники іранського виробництва Shahed у найбільшій такій атаці на столицю Київ з початку вторгнення.

«Постанова синхронізує українські санкції з діями всього цивілізованого світу на шляху до повної ізоляції Ірану», — йдеться на сайті Верховної Ради.

Нові санкції включають заборону на експорт «товарів військового та подвійного призначення» до Ірану та «призупинення економічних і фінансових зобов’язань на користь резидентів Ірану». Пакет також зупинить транзит іранських товарів через Україну та його літаків через український повітряний простір, запровадить торгові, фінансові та технологічні санкції проти Ірану та його громадян.

Закон ще має підписати президент Володимир Зеленський, що є формальністю, оскільки Глава держави сам подав законопроект.

Минулого тижня Зеленський звернувся безпосередньо до іранців із запитанням: «Чому ви хочете бути співучасниками російського терору?» Тегеран відповів, назвавши коментарі Зеленського «політичним шоу, яке не мало значення».

«Це повторення порожніх заяв українського президента проти Ісламської Республіки Іран означає продовження антиіранської медіа-війни, яка ведеться з метою отримати більше зброї та фінансової допомоги від західних країн», — заявив речник МЗС Насер Канані в суботу.

У листопаді уряд Ірану вперше підтвердив, що продав безпілотники Росії, але сказав, що це було «за кілька місяців» до початку повномасштабної війни Росії проти України в лютому 2022 року.