ВООЗ зафіксувала понад 1000 російських атак на медичні заклади в Україні

ВООЗ зафіксувала понад 1000 російських атак на медичні заклади в Україні

ВООЗ підтвердила понад 1000 зафіксованих атак на медичні заклади в Україні з моменту повномасштабного вторгнення РФ в лютому минулого року — це найбільша кількість, яку ВООЗ коли-небудь фіксувала в будь-якій гуманітарній ситуації, йдеться на офіційному сайті.

Ця похмура віха ще раз підкреслює складні й небезпечні обставини, в яких працює система охорони здоров’я країни, а також виклики у наданні як звичайних, так і екстрених медичних послуг. Напади перешкоджають доступу до медичної допомоги для десятків тисяч людей, збільшуючи ризики захворювання та смерті.

За останні 15 місяців повномасштабної війни 1004 атаки, підтверджені ВООЗ, забрали щонайменше 101 життя, включно з медичними працівниками та пацієнтами, і ще більше людей отримали поранення. Вони вплинули на медичні заклади, матеріали, приміщення та транспорт, у тому числі машини швидкої допомоги.

«Ці атаки загрожують безпеці та благополуччю медичних працівників і підривають допомогу людям, які живуть поблизу, — сказав доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні. — Напади на медичні заклади є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вони позбавляють людей необхідної допомоги та мають широкомасштабні довгострокові наслідки».

Такі атаки позбавляють цілі громади основних медичних послуг, необхідних для порятунку життів, що призводить до зростання захворювань і смертей, а також погіршення систем охорони здоров’я в довгостроковій перспективі. Психологічний вплив на пацієнтів, які бояться звертатися за медичною допомогою, і на медичних працівників, які не можуть надати допомогу в безпечних і захищених умовах, також є значним і впливатиме на здоров’я населення протягом тривалого часу.

«Той факт, що система охорони здоров’я в Україні продовжує працювати за таких обставин, є свідченням героїчної самовідданості працівників охорони здоров’я, — продовжив Хабіхт. — Незважаючи на виклики, спричинені спочатку пандемією COVID-19, а зараз уже понад роком повномасштабної війни, працівники охорони здоров’я України залишаються надзвичайно сильними, сміливими та терплячими, день за днем, рятуючи життя та надаючи допомогу тим, хто її потребує. Ми солідарні з ними та всіма тими, хто працює над тим, щоб кожен в Україні мав доступ до необхідної медичної допомоги».