Росіяни зруйнували та пошкодили понад 1500 об’єктів культурної інфраструктури України

Росіяни зруйнували та пошкодили понад 1500 об’єктів культурної інфраструктури України

Внаслідок збройної агресії Росії в Україні зруйновано та пошкоджено понад 1520 об’єктів культурної інфраструктури, пише Ukrinform.

«Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати пошкодження культурної інфраструктури України внаслідок російської агресії. Так, станом на 25 травня 2023 року пошкоджено 1520 об’єктів культурної інфраструктури, не враховуючи об’єктів культурної спадщини. З них — майже третина (541) знищено», — повідомляє прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи й коледжі) на території 216 територіальних громад: у Вінницькій (3% територіальної громади), Дніпропетровській (16%), Донецькій (87%), Житомирській (12%), Закарпатській (2%), Запорізькій (31%), Київській (29%), Луганській (42%), Львівській (2%), Миколаївській (42%), Одеській (3%), Сумській (45%), Харківській (36%), Херсонської (35%), Хмельницькій (5%), Черкаській (3%), Чернігівській (14%) областях та м. Києві.

За статистикою міністерства, в Україні росіяни пошкодили 571 бібліотеку, 82 музеї та галереї, 25 театрів і філармоній, 115 мистецьких навчальних закладів. Водночас у відомстві зазначають, що серед культурної інфраструктури найбільше пошкоджень зазнали клубні заклади — 727 об’єктів.

У міністерстві також нагадали, що наразі майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей залишаються під тимчасовою окупацією, що не дає можливості підрахувати точну кількість об’єктів культурної інфраструктури, пошкоджених під час бойових дій та окупації.