Каховська ГЕС: сотні тисяч людей опинилися у стані гуманітарної катастрофи

Каховська ГЕС: сотні тисяч людей опинилися у стані гуманітарної катастрофи

Сотні тисяч українців залишилися без нормального доступу до питної води після руйнування Каховської ГЕС, заявив президент Володимир Зеленский. Про це пише BBC.

Десятки тисяч залишаються в затоплених районах на півдні України, сказав він, звинувативши Росію в тому, що вона не допомагає тим, хто опинився в пастці в частинах Херсонщини, які вона окупує. Але питної води немає не тільки там, а на значно більшій території.

Величезне Каховське водосховище забезпечує водою селян і жителів, а також Запорізьку атомну електростанцію. Воно також несло воду на південь до окупованого Росією Криму.

«Ми можемо допомогти тільки на підконтрольній Україні території. На тій частині, яка окупована Росією, окупанти навіть не намагаються допомогти людям», — заявив президент України.

Поки в середу в Херсонській області в Україні триває масова евакуація, на супутникових зображеннях з’являються масштабні руйнування. Українська влада каже, що пік рівня води очікується до кінця середи. Українські офіційні особи кажуть, що понад 40 000 — 17 000 на підконтрольній Україні правобережній Херсонщині та 25 000 на окупованій Росією лівобережній Херсонщині — мають евакуюватися. У середу підтопленими залишалися 23 населені пункти.

Херсонський губернатор Олександр Прокудін заявив, що російські війська кілька разів обстрілювали частини області, включно з містом Херсон, одна людина загинула та одна була поранена. Окупаційний мер Нової Каховки Володимир Леонтьєв повідомив, що село Корсунка повністю під водою, ще три села затоплено до рівня даху.

Також є занепокоєння щодо розмивання сільськогосподарських угідь. Міністерство сільського господарства України повідомило, що підтоплено 10 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь на підконтрольному Україні березі Дніпра, а на окупованому — у кілька разів більше.

Женевські конвенції прямо забороняють націлювання на дамби під час війни.