Українці відчайдушно рятують тварин після підриву Каховської дамби

Українці відчайдушно рятують тварин після підриву Каховської дамби

Волонтери цілу ніч евакуювали тисячі тварин від катастрофічної повені після підриву дамби в Україні, пише Metro.

Окупована Росією з лютого 2022 року Нова Каховка Херсонської області вчора вранці прокинулася від вибуху в машинному відділенні гідроелектростанції. Понад 17 000 жителів залишили свої будинки на березі Дніпра, пробираючись через воду по коліно, багатьом довелося кинути домашніх тварин і худобу, щоб врятуватися.

Саме тут втрутилася організація UAnimals, яка працює над наданням притулку та реабілітації тварин під час російського вторгнення. Засновник Олександр Тодорчук розповів Metro, що наразі до місця катастрофи направлено 10 автобусів і близько 20 волонтерів, які допомагають домашнім і диким тваринам.

«Херсонська область багата на диких тварин, наприклад, на оленів. Повенева вода може вбити тисячі тварин, від домашніх до диких», — сказав він.

«Ми робимо все можливе, щоб врятувати їх, але загине більше тварин, ніж ми зможемо врятувати. Коли люди евакуюються, у них немає часу чи можливості забрати тварин або навіть відімкнути кімнати, де вони сплять, тому це створює величезну проблему. Вуличні тварини також становлять величезні труднощі. Те саме стосується диких тварин. Ніхто не допомагає їм, як зазвичай, тому ми намагаємося зробити все можливе».

UAnimals також привезли кілька тонн корму для домашніх тварин, щоб роздати його притулкам і власникам, чиї речі загинули під час повені.

На жаль, вже є зафіксовані трагедії з тваринами. Розташований на березі Дніпра зоопарк «Казкова Діброва» повністю затопило. Усі тварини потонули, окрім птахів, які могли втекти, повідомив Тодорчук.

Володимир Зеленський оголосив руйнування дамби «екологічною бомбою масового знищення», а в ООН попередили про «серйозні та далекосяжні наслідки».

Багато українських організацій, волонтерів та просто небайдужих громадян докладають максимум зусиль, щоб врятувати кожну тварину під час страшної катастрофи. Люди евакуюють та розміщують тварин, надають найнеобхіднішу допомогу.