Білий дім: США мають достатньо коштів, щоб підтримати Україну на полі бою

Білий дім: США мають достатньо коштів, щоб підтримати Україну на полі бою

У Сполучених Штатів вистачить коштів на підтримку України на полі бою до кінця фінансового року, повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Фінансовий рік в країні закінчується восени.

Під час брифінгу його запитали, чи є у влади занепокоєння, що атака на дамбу Каховської ГЕС може прискорити терміни, коли Білому дому потрібно буде звернутися до Конгресу за додатковою допомогою Україні. Відповідь була такою:

«Ми вдячні за двопартійну та двопалатну підтримку, яку ми маємо для України. Ми сподіваємося, що це продовжуватиметься. Це перше. По-друге, ми маємо достатньо коштів, щоб підтримувати Україну на полі бою до кінця цього фінансового року».

Кірбі зазначив, що США зараз оцінюють шкоду, завдану вибухом дамби.

«Тому було б необачно з моєї сторони намагатися припускати, який це може мати вплив. Безумовно, на цій ранній стадії важко побачити, що це матиме вплив на додаткове фінансування, чи то цього року, чи то наступного. Якщо ми відчуємо, що нам потрібно повернутися до Конгресу за додатковим фінансуванням для України, ми це зробимо. Але ми зробимо це у відповідний час, а зараз невідповідний час для такої розмови з ними», — додав координатор.

Кірбі підкреслив, що Білий дім зосереджений на тому, щоб використати фінансування, яке було отримано цього фінансового року, і переконатися, що Україна зможе досягти успіху на полі бою.

«Ми не знаходимося на етапі прийняття рішення, щоб говорити про потребу в додатковому фінансуванні пізніше, у якій би формі воно не було», — пояснив він.

«Ми вдячні за додаткове фінансування, яке ми отримали на цей фінансовий рік. Чудова підтримка на Капітолійському пагорбі — знову ж таки, обидві палати, обидві партії. І ми цілком сподіваємося, що так буде й надалі», — ще раз наголосив Кірбі.