Голова МАГАТЕ відвідав Запорізьку АЕС після підриву Каховської ГЕС

Голова МАГАТЕ відвідав Запорізьку АЕС після підриву Каховської ГЕС

Голова агенції ООН з атомної енергії відвідав окуповану Росією Запорізьку атомну станцію в четвер. За його словами, нереалістично очікувати, що Москва і Київ підпишуть документ про безпеку об’єкта, поки поблизу точаться бої. Про це пише TVP.

Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), інспектував стан найбільшої в Європі АЕС після підриву Каховської дамби. Під час свого візиту він спостерігав за заходами безпеки, вжитими на станції після руйнування дамби російськими військами.

Станція використовує водойму-охолоджувач, щоб уберегти свої шість реакторів, які зараз зупинені, від потенційно катастрофічного перегріву. Каховське водосховище зазвичай використовувалося для наповнення водойми, але зараз це неможливо через падіння рівня води після руйнування дамби, кажуть чиновники.

Натомість водойму, яка відокремлена від водосховища, можна поповнювати за допомогою глибоких підземних свердловин, кажуть вони.

Гроссі цитують російські інформаційні агентства: за його словами, ситуація на місці є «серйозною», але рівень охолоджуючої води є достатнім. Він також повідомив, що інспектори МАГАТЕ залишаться на місці.

Російські війська захопили і атомну станцію, і дамбу Каховської гідроелектростанції невдовзі після того, як Володимир Путін відправив їх в Україну 24 лютого 2022 року. Гроссі неодноразово закликав припинити бойові дії поблизу станції, щоб уникнути катастрофічних наслідків.