Почалася підготовка українських пілотів на літаках F-16: Столтенберг

Почалася підготовка українських пілотів на літаках F-16: Столтенберг

Кілька країн НАТО оголосили про ініціативу навчати українських військових пілотів керувати сучасними винищувачами, такими як F-16, що відкриває можливість розглянути рішення щодо їх доставки в Україну, коли пілоти будуть до цього готові. Про це пише Ukrinform.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони НАТО в Брюсселі в четвер, 15 червня.

«Я вітаю рішення кількох союзників по НАТО забезпечити підготовку [українських] пілотів винищувачів. Це важливо, і це дозволить нам на останньому етапі також прийняти рішення про поставку винищувачів четвертого покоління, як, наприклад, F-16», — сказав він.

Він також високо оцінив Данію за провідну роль у сприянні цій угоді: країна пропонує навчати українських пілотів і продовжує надавати значну підтримку Україні.

«Поки рано говорити, коли саме буде прийнято це рішення. Але той факт, що навчання почалося, дає нам можливість також прийняти рішення про доставку літаків, коли пілоти будуть готові керувати ними», — сказав Столтенберг.

Він нагадав, що на початку цього тижня відвідав Вашингтон, щоб обговорити підготовку до Вільнюського саміту з президентом США Джо Байденом. Серед головних тем цих переговорів були допомога Україні, необхідність посилення інвестицій НАТО в оборону та інші важливі для альянсу питання.