У Конгресі США підготували законопроєкт про конфіскацію активів РФ на користь України

У Конгресі США підготували законопроєкт про конфіскацію активів РФ на користь України

Члени Конгресу США від Республіканської та Демократичної партій представили законопроєкт, який спростить Україні фінансування боротьби проти російських загарбників за допомогою конфіскованих і заморожених російських активів. Про це пише Reuters.

Конгрес США схвалив понад 100 мільярдів доларів військової, гуманітарної та економічної допомоги для України з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. Хоча лідери обох партій наполягають на тому, що підтримка Києва США залишається сильною, деякі члени Конгресу сумніваються, як довго такий рівень допомоги може тривати на тлі закликів скоротити державні витрати.

Автори законопроекту заявили, що їхній намір полягає в тому, щоб Москва заплатила за збитки, завдані вторгненням, а не платники податків США.

«За рік повномасштабної війни Росії проти України понад 300 мільярдів доларів російських суверенних активів залишаються замороженими в усьому світі», — сказав сенатор Джим Ріш, головний республіканець у Комітеті Сенату з міжнародних відносин і автор законопроекту.

«Враховуючи жорстокість Росії та триваючі військові злочини проти українського народу, цілком правильно, щоб кошти російського уряду в Сполучених Штатах були конфісковані та перепрофільовані, щоб допомогти Україні відновити свою країну», – сказав він.

Серед іншого, Закон про відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців, представлений Сенатом і Палатою представників, надасть президенту США повноваження конфіскувати російські активи, заморожені в Сполучених Штатах, і передавати їх для допомоги Україні.

Це також заборонить передачу коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями, доки Росія не пійде з України та не погодиться надати компенсацію за шкоду, завдану війною.