Грета Тунберг приїхала до Києва у складі робочої групи з еконаслідків війни

Грета Тунберг приїхала до Києва у складі робочої групи з еконаслідків війни

Грета Тунберг та колишня міністерка закордонних справ Швеції Марго Вальстрьом перебувають у Києві. Вони зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським та обговорили наслідки війни для навколишнього середовища та клімату, пише Göteborgs-Posten.

Марго Вальстрьом разом із головою Офісу президента Андрієм Єрмаком очолить роботу міжнародної робочої групи з екологічних наслідків війни. Група працюватиме над оцінкою наслідків для навколишнього середовища та «видаватиме рекомендації щодо покарання держави-агресорки за екологічні злочини», пояснив Єрмак у Telegram.

Грета Тунберг подякувала за запрошення і повідомила, що залучатиме представників екологічних організацій до роботи з привернення уваги до екологічних наслідків війни.

На нараді президент Зеленський наголосив на серйозних наслідках підриву Каховської дамби в Херсонській області на початку червня. Вибух спричинив велику повінь, забрав багато життів і завдав значної екологічної шкоди.

«Важливо запропонувати комплекс конкретних заходів для допомоги українцям з тимчасово окупованих населених пунктів. Це наші люди, які мають отримати необхідну підтримку у такий важкий момент», — сказав Володимир Зеленський, йдеться у повідомленні Офісу президента.

У зустрічі також взяли участь віце-президентка Європарламенту Гайді Хаутала та колишня президентка Ірландії Мері Робінсон.

«Вторгнення Росії в Україну показало, наскільки серйозними є злочини проти довкілля протягом усієї війни. Згідно з українським законодавством, це однозначно екоцид. Питання відповідальності за ці злочини має вирішуватися як на національному, так і на міжнародному рівні», — зазначила Хаутала.