Українські бійці розповіли, як американські БМП Bradley врятували їм життя

Українські бійці розповіли, як американські БМП Bradley врятували їм життя

Українські військові розповіли, що надані США бойові машини піхоти Bradley врятували їм життя, коли потрапили під обстріл під час контрнаступу проти російських військ. Про це пише Business Insider.

Двоє бійців, Сергій та Андрій, розповіли, що на початку наступу були атаковані комбінацією мін, гармат великого калібру та ударних безпілотників. Андрій, який керував однією з бойових машин, каже, що він і кілька його товаришів були в Bradley, коли потрапили під вогонь на під’їзді до позицій росіян:

«У нас кілька разів влучили. Завдяки ньому я зараз тут стою», — сказав він і додав: «Якби ми використовували якийсь радянський БТР, ми б, мабуть, усі були мертві після першого влучення».

Після влучення «майже всі мої хлопці отримали струс мозку, і вони були дуже дезорієнтовані». Але вони змогли вибратися з Bradley та знайти прикриття. Андрій був госпіталізований через струс мозку, але залишив лікарню наступного дня, знайшов покинутий Bradley на полі бою та відігнав його, побачивши, що його двигун все ще працює. Сергій сказав, що він також був за кермом Bradley неподалік, коли відбулося влучення, але він і його товариші не отримали серйозних травм.

«Це дуже хороша машина, якщо ви всередині. Я перевірив себе та свою команду. Тільки в одного хлопця був струс мозку», — сказав він.

Бійці входять до складу 47-ї ОМБр, яка воює у Запорізькій області. Сергій та Андрій розповіли ABC News, що українським військам також часто вдавалося відновити Bradley після російських атак.

США відправили в Україну 109 Bradley, а цього місяця пообіцяли відправити ще 30. Бронемашина пересувається на гусеницях, а не на колесах, озброєна 25-мм ланцюговою гарматою M242 Bushmaster і 7,62-мм кулеметом M240C і може перевозити близько 10 бійців. Прес-секретар Пентагону Бригадний генерал Пет Райдер описав це як «не танк, а вбивця танків».