Суми стали першим українським містом-побратимом Сакраменто: фото, відео

Суми стали першим українським містом-побратимом Сакраменто: фото, відео

Лідери Сакраменто оприлюднили перше партнерство з українським містом, зібравшись у четвер з лідерами місцевих українських громад у мерії, щоб визнати Суми містом-побратимом Сакраменто. Про це повідомляють SacBee та Кейті Мепл, представниця влади міста.

У Каліфорнії проживає 60 000 українських іммігрантів. Це друге місце за їхньою кількістю серед усіх штатів США. Приблизно одна третина з них мешкає в Сакраменто — це дає столиці найбільшу частку українських іммігрантів у країні, згідно з Інститутом публічної політики Каліфорнії.

«Це важливий день для Сакраменто, оскільки він символізує нашу відданість народу України, — сказав міський голова Даррелл Стейнберг. — Не може бути більш важливої заяви тут, у червні 2023 року, ніж сказати голосно та чітко, що ми — разом із народом України».

«Коли ми дивимося на світ і бачимо крихкість демократії, ми повинні запитати себе: як далеко ми підемо, щоб захистити її? Український народ надихнув нас на боротьбу за душу свого народу. Сьогодні ми солідарні з українським народом та ідеалами справедливості та демократії», — зазначила Кейті Мепл у своєму Facebook.

Фото: Ukrainian American House

Влад Скоц, голова виконавчої ради Ukrainian American House, сказав, що нове партнерство з містами-побратимами встановило важливу особисту пряму лінію спілкування з людьми в Україні.

«Український народ дуже добре пов’язаний між собою, — сказав він. — У цих стосунках ми зможемо більше спілкуватися з американським народом і принести реальну історію з Сум».

Фото: Ukrainian American House

Суми — столиця Сумської області. Місто розташоване в північно-східній частині України приблизно в 30 милях від російсько-українського кордону. Коли Росія повномасштабно вторглася в Україну 24 лютого 2022 року, українські цивільні особи в місті залишилися самі: озброюватися та захищатися від окупації без допомоги військових.

«Місто Суми було одним із перших міст, яке зазнало нападу та облоги російських військ, — сказав генеральний консул Дмитро Кушнерук під час прес-конференції у четвер. — Але його так і не захопили».

За словами Кушнерука, територіальна оборона сумчан відбилася від російської окупації, але близькість міста до Росії продовжує робити Суми мішенню для російських ракет дальньої дії.