Україна, Велика Британія, Канада та Швеція порушили справу проти Ірану

Україна, Велика Британія, Канада та Швеція порушили справу проти Ірану

Чотири країни — Україна, Велика Британія, Канада та Швеція — порушили справу проти Ірану в Міжнародному суді щодо збиття українського пасажирського літака, в результаті чого загинули всі 176 осіб на борту, повідомив суд у середу. Про це пише DW.

Рейс PS752 прямував з Тегерана до Києва 8 січня 2020 року, коли його збили незабаром після зльоту. Серед загиблих були громадяни та жителі України, Канади, Швеції та Великої Британії, а також Афганістану та Ірану. Їхній вік коливався від 1 року до 74 років.

Після трьох днів заперечень у січні 2020 року Іран заявив, що його воєнізована Революційна гвардія помилково збила український літак двома ракетами «земля-повітря». Іранська влада звинуватила оператора протиповітряної оборони, який, за їх словами, прийняв Boeing 737-800 за американську крилату ракету.

«Сьогоднішній судовий позов відображає нашу непохитну відданість досягненню прозорості, справедливості та відповідальності для сімей жертв», — йдеться у спільній заяві країн. Вони заявили, що порушили справу після того, як Іран не відповів на грудневий запит про арбітраж.

Країни стверджують, що Іран «не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконному та навмисному скоєнню правопорушення» та «не зміг провести неупереджене, прозоре та справедливе кримінальне розслідування та переслідування відповідно до міжнародного права».

Країни попросили суд «призначити повне відшкодування за всі завдані збитки» і змусити Іран виплатити «повну компенсацію заявникам за матеріальну та моральну шкоду, заподіяну жертвам та їхнім родинам». Згідно з заявою, Іран також повинен повернути речі жертв і публічно визнати свої «міжнародно-протиправні дії».

Цього року іранський суд засудив командира протиповітряної оборони, ймовірно відповідального за збиття, до 13 років позбавлення волі. Але країни, які подали позов до Міжнародного суду, назвали звинувачення «фіктивним і непрозорим судовим процесом». Минулого тижня Іран порушив справу проти Канади у зв’язку зі збиттям, звинувативши країну в порушенні державного імунітету, дозволяючи родичам жертв тероризму вимагати репарацій від Тегерана.