«Сьогодні ініціатива на нашому боці»: Зеленський дав інтерв’ю ABC News у Києві

«Сьогодні ініціатива на нашому боці»: Зеленський дав інтерв’ю ABC News у Києві

Контрнаступ України, що триває, дозволив українським силам взяти на себе ініціативу у війні проти російських загарбників, але «ми хочемо зробити це швидше», — сказав президент Володимир Зеленський телеканалу ABC News у новому інтерв’ю в четвер.

«Як ви оцінюєте, як зараз йде контрнаступ?» — запитала Зеленського Марта Раддатц, головна кореспондентка ABC News із глобальних питань, під час зустрічі у столиці України.

Він сказав, що підтримує оцінку своїх військових про те, що операція, яка почалася минулого місяця, «їде за планом».

«Ми всі хотіли б, щоб контрнаступ був здійснений за більш короткий проміжок часу, але це реальність, – сказав він. – Ми йдемо вперед. Ми не стоїмо на одному місці».

Незважаючи на те, що Україні вдалося звільнити низку сіл за останні тижні, прогрес поки що не зрівнявся з блискавичною швидкістю кампанії минулої осені, під час якої Україна повернула собі тисячі квадратних кілометрів території за один тиждень у Харківській області.

«Сьогодні ініціатива на нашому боці, — сказав Зеленський. — Ми просуваємося, нехай і не так швидко [як хотілося б]. Але ми просуваємося».

Раддатц також запитала, чи може Україна досягти успіху без винищувачів F-16, і чи США та інші надто повільно постачали важливе військове обладнання, на його думку.

«F-16 або будь-яка інша техніка, яка нам потрібна, дасть нам можливість рухатися швидше, врятувати більше життів, довше стояти на своєму, — сказав Зеленський. – Деяка зброя була надана, вона допомагає нам рятувати життя, і ми це цінуємо. Звичайно, затримки призведуть до більшої втрати життів».

Незважаючи на важкий прогрес і втрати, українське військове керівництво залишається впевненим, що операція, яка вважається ключем до забезпечення справедливого миру, проходить, як очікувалося, сказав Зеленський.

Президент зазначив, що «ще занадто рано» повідомляти про великі успіхи на полі бою.