Президент США зустрівся з прем’єр-міністром Британії: знову говорили про Україну

Президент США зустрівся з прем’єр-міністром Британії: знову говорили про Україну

Президент США Джо Байден здійснив екстрену поїздку до Великої Британії в понеділок, щоб привітати «міцну» дружбу з близьким союзником Вашингтона та зустрітися з прем’єр-міністром та королем Чарльзом для обговорення важливих питань, пише Reuters.

Візит Байдена до Британії розпочав його офіційний візит до трьох країн, який включатиме саміт НАТО в Литві, де союзники прагнуть продемонструвати солідарність з Україною проти вторгнення Росії.

Зустріч президента з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, п’ята за останні місяці, тривала менше години. У центрі уваги була Україна.

«Нам є про що поговорити, — сказав Байден, коли вони сиділи в саду офісу Сунака на Даунінг-стріт. — Наші стосунки міцні. Неможливо було б зустрітися з ще ближчим другом і більшим союзником».

Напередодні поїздки у Вільнюс Байден закликав поки що бути обережними щодо кампанії України зі вступу до НАТО, чий пакт про взаємну оборону зобов’язує всіх членів прийти на допомогу будь-якому учаснику, який піддається нападу.

«Ми хочемо працювати зі США та нашими союзниками на шляху до приєднання України», — сказав журналістам речник Сунака, зазначивши, що Україні було б недоцільно приєднуватися, поки триває війна.

Лідери також обговорили рішення США надіслати Україні касетні боєприпаси, які заборонені понад 100 країнами, включаючи Велику Британію, яка розглядає їх як потенційну загрозу для цивільного населення. Росія, Україна та США не підписали Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє їх виробництво, накопичення, використання та передачу.

Пізніше президент зустрівся із королем Великої Британії Чарльзом III, але бесіда, попередньо, не стосувалася України – говорили про інвестиції та проблеми боротьби зі зміною клімату.