Росія випустила підручник з історії, в якому вихваляє вторгнення в Україну

Росія випустила підручник з історії, в якому вихваляє вторгнення в Україну

Москва оприлюднила нові підручники історії, які захищають вторгнення Росії в Україну, перед поверненням дітей до школи у вересні. Про це пише The Guardian.

Кремль посилив контроль над історичним наративом у школах за каденції Володимира Путіна — тенденція, яка значно прискорилася після того, як президент розпочав повномасштабну війну проти України у 2022 році. Повномасштабне вторгнення в Україну, яке Кремль називає «спеціальною військовою операцією», все частіше подається молодим росіянам як частина «історичної місії» Москви.

Представляючи на пресконференції в Москві нову книгу, розраховану на 11-класників — 17-річних росіян, міністр освіти Росії Сергій Кравцов заявив, що матеріал спрямований на те, щоб «донести до школярів цілі [наступу на Україну]», які, за його словами, були «демілітаризацією та денацифікацією».

Книга охоплює період з 1945 року до 21 століття, і Кравцов сказав, що вона буде «в усіх школах 1 вересня». За словами Кравцова, книга була написана трохи менше ніж за п’ять місяців: «Після закінчення військової спецоперації, після нашої перемоги, ми будемо доповнювати цю книгу».

У книзі є розділи про те, як російські солдати «рятували мир» у 2014 році, коли Москва анексувала півострів Крим від України, яку вони неодноразово називають «нацистською державою». Підручник також засуджує західні санкції, описуючи їх як гірші за Наполеона, який пішов на Росію в 1812 році.

У новій історичній книзі також стверджується, що «головна мета» Заходу — «дестабілізувати ситуацію всередині Росії», і Москва розглядається як жертва західної агресії, яка бореться за своє існування. Історичний підручник також описує Україну як «штучну державу», повторюючи довге есе Путіна «Про історичну єдність росіян і українців», в якому стверджується, що «Росію, справді, пограбували», коли Україна здобула незалежність у 1991 році.

Помічник президента Володимир Мединський зазначив, що підручник представляє «державну точку зору», а також переписує історію: «Ми повністю переписали розділи „70-ті“, „80-ті“, „90-ті“ і „2000-ті“. З 2014 року по теперішній час додано новий розділ, в тому числі спеціальну військову операцію», — сказав він.