США продовжили та розширили захисний статус для українців до весни 2025 року

США продовжили та розширили захисний статус для українців до весни 2025 року

Адміністрація Байдена в п’ятницю розширила програму допомоги для українців у США, заявивши, що війна України з Росією виправдовує надання тимчасового правового захисту десяткам тисяч додаткових потенційних заявників, пише CBS News.

Департамент внутрішньої безпеки заявив, що дозволить ще 166 700 українцям у США подати заявку на тимчасовий захищений статус або TPS, програму допомоги, що дозволяє мігрантам із країн, які постраждали від кризи, отримувати дозволи на роботу та захист від депортації.

Адміністрація Байдена вперше створила програму TPS для українців навесні 2022 року, невдовзі після того, як російські війська вторглися до України. Війна є найбільшим конфліктом у Європі з часів Другої світової війни, і вторгнення викликало виїзд мільйонів українських біженців, переважно жінок та дітей.

Оголошення, зроблене у п’ятницю, дозволить приблизно 26 000 українців, які подали заявку та отримали TPS, продовжити свою участь у програмі до квітня 2025 року. Це також перенесе дату закінчення програми з 11 квітня 2022 року на 16 серпня 2023 року, що дозволить українцям, які нещодавно прибули, також претендувати на TPS.

«Військове вторгнення Росії в Україну і викликана ним гуманітарна криза вимагають, щоб Сполучені Штати продовжували забезпечувати безпеку і захист українців, які, можливо, не зможуть повернутися до своєї країни», — йдеться у заяві голови Департаменту внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса.

Навесні 2022 року прикордонники США впустили понад 20 000 українців, які прилетіли до Мексики, рятуючись у перші дні війни. Потім, наприкінці квітня 2022 року, адміністрація Байдена створила програму, яка дозволяє українським біженцям літати прямо до США, якщо американці погодяться їх фінансово спонсорувати. За даними DHS, понад 146 тисяч українців в’їхали до США відповідно до цієї політики.

Крім того, згідно зі статистикою DHS, з березня 2022 року до США в’їхали ще 235 000 українців за іншими програмами, такими як тимчасові візи.