Україна може скасувати безвіз з Ізраїлем та не пустити хасидів до Умані: що сталося

Україна може скасувати безвіз з Ізраїлем та не пустити хасидів до Умані: що сталося

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю попередив Ізраїль щодо віз для українців, які бажають в’їхати до країни, пише JPost.

У заяві зі свого щотижневого брифінгу, опублікованій на офіційному сайті президента України, Зеленський сказав: «Окремо заслухав доповідь Прикордонної служби, МЗС, розвідки щодо ставлення до наших громадян — переселенців, які перебувають у різних країнах, а також щодо візових режимів. Того, із чим реально стикаються громадяни України у візовому питанні. Керівники за напрямками отримали відповідні завдання. Права громадян України мають бути гарантовані».

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук пояснив цю заяву.

«Уряд України не потерпить приниження своїх громадян під час в’їзду в Ізраїль. Ми припинимо дію наших двосторонніх угод про скасування віз, як це передбачено статтею 7 міжурядової угоди. Цей варіант стоїть на столі нашого уряду. Неймовірно, що нам доведеться зробити все можливе, щоб прийняти десятки тисяч ізраїльтян в Умані з високим ризиком безпеки та величезними матеріально-технічними зусиллями, коли, з іншого боку, Ізраїльський уряд знущається з (кого/чого) наших громадян, які приїжджають до Ізраїлю в рамках договору між двома країнами», — сказав він.

«Якщо депортація українців з Ізраїлю не припиниться, в’їзд ізраїльтянам до Умані буде заборонено. Україна має намір припинити безвізовий режим з Ізраїлем», – йдеться у повідомленні Посольства України в Ізраїлі.

Далі посол зазначив: якщо Ізраїль хоче, щоб Україна й надалі дозволяла ізраїльтянам відвідувати Україну, в тому числі Умань, прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху повинен безпосередньо взяти участь у вирішенні українського візового питання.

Депутат Шасу Моше Арбель, який нині обіймає посаду міністра внутрішніх справ і охорони здоров’я, рішуче засудив заяву Корнійчука.

«Я повністю відкидаю заяви про приниження громадян України під час в’їзду в Ізраїль, — сказав Арбель. — Імміграційна політика Ізраїлю приймає туристів з багатьох країн світу, в тому числі з України. У випадках, коли є підозра щодо незаконного використання туристичної візи для роботи чи поселення, Управління з питань населення та імміграції виконує свої законні повноваження».

Минулого тижня виникла суперечка після повідомлень про те, що українські біженці, які прибули до Ізраїлю під час повномасштабної війни, більше не матимуть доступу до медичних послуг через закінчення терміну страхування. У п’ятницю Офіс прем’єр-міністра повідомив, що медичне страхування та інша допомога українським біженцям в Ізраїлі буде продовжена до кінця року.