Зеленський привітав історичне постачання F-16: названо кількість винищувачів

Зеленський привітав історичне постачання F-16: названо кількість винищувачів

Нідерланди та Данія нададуть Україні затребувані винищувачі F-16 у рамках угоди, яку президент Володимир Зеленський назвав «історичною», пише CNN.

Київ терміново закликає своїх західних союзників надати йому літаки американського виробництва, оскільки контрнаступу заважає російська перевага в повітрі.

Виступаючи на спільній пресконференції з Зеленським в аеропорту Ейндховена в неділю, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна «зобов’яжеться поставити літаки F-16 в Україну», коли «будуть виконані умови для такої передачі». Зеленський назвав угоду «історичною» та «найважливішою».

«Нідерланди стали першою країною, яка погодилася надати Україні F-16 після навчання. Я дуже вдячний», — додав він.

У понеділок Зеленський в соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter, заявив, що Україна отримає 42 F-16 від Нідерландів і 19 від Данії.

Уряд Нідерландів ще публічно не підтвердив кількість реактивних літаків, які він надасть. Країна перевірить, чи можуть бути поставлені всі літаки, які вказано. Міністерство закордонних справ Данії підтвердило, що погодилося надати F-16.

Після візиту в Нідерланди Зеленський вирушив до Данії, де зустрівся з прем’єр-міністром Метте Фредеріксен.

«Сьогодні ми оголошуємо, що надамо Україні 19 літаків F-16, ми віримо, що данські винищувачі допоможуть захистити ваше небо, — сказала Фредеріксен. — Мета цієї доставки — захистити Україну. Плануємо поставити літаки ближче до нового року, приблизно шість, потім вісім у наступному році, а потім ще п’ять».

Ці зустрічі відбулися після того, як у п’ятницю офіційний представник США заявив, що Сполучені Штати зобов’язалися схвалити передачу Україні винищувачів F-16, щойно навчання завершиться. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що українські льотчики почали навчання.