Ілон Маск спілкувався з Путіним та розглядав припинення доступу до Starlink в Україні

Ілон Маск спілкувався з Путіним та розглядав припинення доступу до Starlink в Україні

За словами колишнього чиновника Пентагону, Ілон Маск розглядав можливість відмови від супутникового Інтернету Starlink в Україні після «чудової розмови з Путіним», повідомляє Standard.

52-річний мільярдер південноафриканського походження вимкнув свою мережу супутників після того, як українські сили повідомили про збої поблизу лінії фронту, що відділяє їх від російських окупантів, повідомляє New Yorker. У розмові з виданням, Колін Кал, який був заступником міністра оборони США з питань політики, сказав, що йому доручено стежити за тим, щоб Маск не вимкнув систему повністю.

«Якщо ви вимкнете її, війна не закінчиться, — сказав Кал керівнику SpaceX. — Я так зрозумів, що він почав нервувати через те, що участь Starlink все більше сприймається в Росії як сприяння українським військовим зусиллям, і він шукав спосіб заспокоїти занепокоєння Росії».

Супутники, подаровані SpaceX Маска, є життєво важливими для військових зусиль України та використовуються для координації ударів безпілотників і збору розвідданих. За словами Кала, Маск хвалився, що бачить «всю війну, що розгортається» через термінали Starlink, і що він сумнівається, чи варто їм залишатися ввімкненими, побоюючись бути розпалювачем війни.

«Це було приблизно за три хвилини до того, як він сказав: «Ну, у мене була чудова розмова з Путіним», — розповів Кал.

Рейд Хоффман, який допоміг заснувати Paypal разом з Ілоном Маском, також сказав, що Маск «повірив без заперечень тому, що казав Путін» щодо війни в Україні. Минулого року підприємця звинувачували в повторенні кремлівських наративів, коли він опублікував в Twitter свою «мирну» пропозицію, в якій Україна мала б віддати території Росії. Раніше він також запропонував Україні повторити референдуми про суверенітет, організовані Росією в окупованих нею областях.