П’ять відомих на весь світ символів Незалежності України

П’ять відомих на весь світ символів Незалежності України

Багато з найпотужніших символів України народилися під час боротьби нації за Незалежність протягом її історії, і багато з них відомі всьому світу, пише Share America.

24 серпня Україна святкує День Незалежності. Цього дня в 1991 році Україна офіційно проголосила свою Незалежність від Радянського Союзу та стала суверенною державою. США визнали Україну 26 грудня 1991 року і відтоді твердо прихильні її Незалежності та суверенітету.

Ось п’ять символів, які представляють гордість, жертовність і єдність України.

Український прапор

Блакитний символізує небо, а жовтий – пшеничні поля.

Після розпаду царської Росії в 1917 році кілька українських держав використовували синьо-жовтий прапор під час Української революції 1917-1921 років. Верховна Рада України затвердила нинішній прапор як державний 28 січня 1992 році, через майже пів року після проголошення Незалежності.

Сьогодні синьо-жовтий стяг майорить у всьому світі на знак солідарності з боротьбою України за захист свого суверенітету та Незалежності.

Тризуб

Тризуб залишається одним із найвідоміших символів України, у формі списа з трьома зубцями. Його історія сягає вглиб століть. Володимир Великий, одна з найшанованіших постатей України, включив цей символ на монети, коли правив Київською Руссю з 980 по 1015 рік. Під час Визвольних змагань 1917-1921 років Україна використовувала Тризуб як державний герб. 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила Тризуб Малим гербом України.

Майдан Незалежності

Великі мирні протести, які змінили історію України, кілька разів відбувалися на Майдані Незалежності, також відомому як просто Майдан, у серці Києва. Про це знає весь світ.

«Сучасна Україна була створена на Майдані», — написав Пітер Дікінсон, редактор Atlantic Council в Україні.

Революція на граніті 1990 року стала передвісником голосування за незалежність 1991 року, коли студенти закликали до серйозних політичних реформ. У 2004 році демонстранти Помаранчевої революції закликали до чесних виборів. Потім у 2013-2014 роках протестувальники розпочали Євромайдан, або Революцію Гідності, щоб закликати до тіснішого економічного партнерства з Європою та протестувати проти політики тодішнього президента Віктора Януковича.

Соняшник

Символ соняшника несе в собі силу як економічну, так і культурну. Квітка сприяє економіці, адже Україна є найбільшим експортером соняшникової олії у світі. Квітка часто з’являється як декоративний логотип на одязі. Під час урочистостей багато жінок одягають вінки з соняшниками. Громадяни в усьому світі несли соняшники та носили соняшникові вінки під час демонстрацій, щоб висловити підтримку Україні після вторгнення Росії у 2022 році.

Літера «Ї»

Якщо одна буква може означати як непокору, так і надію в Україні, то «Ї» — це саме вона. Якщо багато літер нашого алфавіту можна зустріти в інших кириличних алфавітах, то «Ї» зустрічається лише в українському. Жителі тимчасово окупованого Маріуполя використовували літеру, щоб висловити спротив російської військової присутності, малюючи її в парках і скверах.

Вірш Івана Малковича «Свічечка букви “Ї”» говорить з дітьми нації та про її майбутнє:

Хай це, можливо, і не найсуттєвіше,
але ти, дитино,
покликана захищати своїми долоньками
крихітну свічечку букви “ї”.