Metropolitan Opera замовила українському композитору оперу про депортованих дітей

Metropolitan Opera замовила українському композитору оперу про депортованих дітей

Metropolitan Opera та Lincoln Center Theater New Works Program оголосили про замовлення нового твору в українського композитора Максима Коломійця та лібретиста Джорджа Бранта. Про це повідомляє Opera Wire.

Нова опера базуватиметься на реальних подіях — це історія про українських матерів, які вирушили у важку подорож у тил ворога до Росії, щоб врятувати своїх дітей, насильно утримуваних там російською владою. Персонажі в опері будуть здебільшого вигаданими, але історія заснована на реальних подіях на території України.

Генеральний менеджер Пітер Гелб сказав: «Ми пишаємося тим, що продовжуємо підтримувати Україну на культурному фронті. Героїзм цих українських матерів перед обличчям російських звірств — це історія, яку слід театрально підкреслити, і вона знаходиться в добрих творчих руках Максима та Джорджа».

Згідно з пресрелізом Met Opera, ідея замовити оперу в українського композитора народилася під час зустрічі першої леді України Олени Зеленської та Гелба минулої осені під час її візиту до Met Opera. Після цієї зустрічі Міністерство культури України запросило українських композиторів подавати свої пропозиції та отримало 72 заявки.

Коломієць побудував кар’єру і як композитор, і як гобоїст, написавши сольні інструментальні, камерні та оркестрові твори. Написав дві опери «Еспенбаум» і «Ніч».

Американський драматург та лібретист Джордж Брант написав численні п’єси, у тому числі «Grounded», яка була розроблена як опера в рамках програми з композитором Жанін Тесорі, перш ніж отримати повне замовлення від Met.

За даними New York Times, українська опера вийде на сцену до 2027 або 2028 року.