США провели в ООН показ документального фільму про трагедію Маріуполя

США провели в ООН показ документального фільму про трагедію Маріуполя

Більше сотні послів, журналістів і представників широкого кола суспільства переглянули показ в ООН відзначеного нагородами документального фільму «20 днів у Маріуполі», пише ABC News. Організаторами показу виступили США та Велика Британія.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, яка була співведучою показу в Нью-Йорку, сказала, що фільм документує «жахи загарбницької війни Путіна».

«Ми тут сьогодні ввечері, щоб засвідчити, стати свідками цих жахів і підтвердити нашу відданість справедливості та миру, — зазначила вона. — Ми повинні продовжувати притягувати Росію до відповідальності за її звірства. Ми повинні продовжувати підтримувати український народ у скрутний час».

Документальний фільм зроблено на основі 30-годинного відеозапису, який український журналіст Associated Press Мстислав Чернов та його колеги зняли в Маріуполі після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року та її облоги міста.

У ньому зафіксовано бої на вулицях, жахливе навантаження на жителів Маріуполя та медичні бригади, а також напади, під час яких гинули вагітні жінки, діти та інші люди. Облога, яка вимушено завершилася 20 травня 2022 року, залишила місто в руїнах, а приблизно 25 000 людей загинуло, хоча справжні жертви, ймовірно, вищі.

«Я б хотів, щоб уся російська місія була тут, щоб подивитися цей фільм», — сказав посол України в ООН Сергій Кислиця, який був присутній на показі. Кислиця сказав, що він вважає фільм настільки потужним і важливим, що його покажуть і через 50 років.

Фільм отримав нагороду Sundance Global Audience Award та кілька інших призів. Чернов був ушанований Пулітцерівською премією разом із фотографом Євгеном Малолєткою, продюсеркою Василісою Степаненко та паризькою кореспонденткою Лорі Хіннант за їхні репортажі про Маріуполь.

Чернов виголосив відеопривітання з України, сказавши аудиторії, що він іноді відчуває себе безсилим як журналіст, тому що він не може щось змінити.

«Я можу лише зробити так, щоб якомога більше людей побачили те, що я бачив… дізналися про те, що сталося в Маріуполі, і ніколи про це не забули, — сказав він. — Те, що відбувалося в Маріуполі, зараз відбувається з іншими українськими містами, в цей момент, і, на жаль, відбуватиметься завтра, післязавтра, поки не буде зупинена війна».