Усунення спікера Палати представників США погіршує перспективи допомоги Україні: CNN

Усунення спікера Палати представників США погіршує перспективи допомоги Україні: CNN

Усунення спікера Палати представників Кевіна Маккарті в Конгресі США затьмарило і без того неспокійний процес надання Вашингтоном військової та фінансової допомоги Україні під час важкого контрнаступу, зазначає CNN.

Без спікера Палата не в змозі прийняти закони, і до обрання наступника може пройти тиждень або більше, що ставить під сумнів військову підтримку Києва з боку США.

Голосування за усунення Маккарті відбулося після угоди на вихідних, згідно з якою фінансування уряду було продовжено на 45 днів, але не було передбачено нову допомогу Україні. Це залишило запит адміністрації Байдена на 24 мільярди доларів на нову військову допомогу, поданий до Конгресу влітку, у підвішеному стані. Це також залишило скарбницю на небезпечно низькому рівні.

Президент США Джо Байден заявив на вихідних, що очікує, що Маккарті «дотримуватиметься свого зобов’язання забезпечити пропуск і підтримку, необхідну для допомоги Україні, коли вона захищається від агресії та жорстокості». Тепер Маккарті втратив свою роль без можливості знову балотуватися на пост спікера. Хоча незрозуміло, хто може стати його наступником, кілька потенційних кандидатів скептично налаштовані щодо подальшої підтримки України на поточному рівні.

Сам Маккарті попередив: «У наших членів Конгресу є багато питань, особливо щодо положень про підзвітність того, що ми хочемо бачити з грошима, які надсилаються».

Потрясіння у Вашингтоні додають інших хвилювань для президента України Володимира Зеленського. У Словаччині популістська партія колишнього проросійського прем’єр-міністра Роберта Фіцо перемогла на парламентських виборах, пообіцявши припинити надсилання зброї Україні та перешкодити її амбіціям щодо НАТО. І суперечка щодо експорту зерна з Польщею – одним із перших і найнаполегливіших союзників Києва – змусила Варшаву попередити, що вона може припинити постачання зброї своєму сусідові.