Байден висловився про допомогу Україні та Ізраїлю: «Якщо не ми, то хто?»

Байден висловився про допомогу Україні та Ізраїлю: «Якщо не ми, то хто?»

Для президента Байдена міжнародна коаліція, яку він зібрав для підтримки України в її захисті від Росії, є предметом гордості, що стало можливим завдяки десятиліттям зовнішньополітичного досвіду, зазначає NPR.

Він пообіцяв союзникам — і самій Україні — що Сполучені Штати підтримуватимуть її «стільки, скільки потрібно». Минулого тижня він дав аналогічні запевнення Ізраїлю після нападу ХАМАС, внаслідок якого загинуло понад тисячу людей.

Днями Байден сказав у програмі CBS 60 Minutes, що Сполучені Штати можуть підтримувати обидві країни одночасно.

«Заради Бога, ми – Сполучені Штати Америки, наймогутніша нація в історії — не у світі, а в історії світу, — сказав він. — У нас є можливості для цього, і ми зобов’язані… А якщо ми цього не зробимо, то хто?»

Суспільна підтримка допомоги Україні зменшилася з перших днів повномасштабної війни у 2022 році. Байден говорив, що планує виступити з великим зверненням до американців, щоб пояснити, чому він вважає, що допомогу потрібно продовжувати, але потім стався напад на Ізраїль, і його заяви були зосереджені на новій кризі.

Більшість американців кажуть, що Сполучені Штати повинні публічно підтримувати Ізраїль, але останнє опитування NPR/PBS NewsHour/Marist показує, що Байден, який висловлював рішучу проізраїльську позицію, не отримав від цього політичної вигоди.

Бути лідером на світовій арені є значною частиною політичної ідентичності президента Байдена, що підвищує для нього ставки в цей момент, оскільки президентські вибори 2024 року наближаються.

Великі невдачі у зовнішній політиці можуть зашкодити будь-якому президенту політично, сказав Пітер Фівер, політолог з Університету Дьюка, який працював в адміністраціях Клінтона та Джорджа Буша.

Це означає, що Байден багато в чому залежить від успіху України — і це вимагає, щоб Конгрес продовжував фінансувати військову допомогу, зазначив Фівер.

«Якщо на зміну цьому успіху прийде крах в Україні через те, що ми припинимо підтримувати її, тоді результати зовнішньої політики Байдена виглядатимуть набагато негативніше», — сказав експерт.