Чи тиснуть США на Україну щодо переговорів з РФ і як ставляться до виборів: відповіді

Чи тиснуть США на Україну щодо переговорів з РФ і як ставляться до виборів: відповіді

Основний заступник речника Держдепартаменту Ведант Пател висловив позицію Сполучених Штатів щодо чуток про нібито тиск на Україну щодо переговорів з РФ, а також щодо рішення президента Зеленського не проводити вибори під час війни.

«Будь-які переговори — справа України. І як ми вже неодноразово говорили, про Україну без України нічого не повинно бути. Нам не відомо про будь-які розмови з Україною щодо переговорів поза структурою формули миру, щодо якої, як ви вже бачили, відбувається низка залучень. Але залишається неймовірно очевидним, що Кремль не зацікавлений у переговорах або припиненні цієї війни, і ми прагнемо підтримувати наших українських партнерів», — сказав Пател у відповідь на запитання журналіста про те, чи США тиснуть Україну на переговори з Росією.

Інший журналіст поцікавився у Патела коментарем США щодо планів президента Зеленського стосовно можливого проведення виборів в Україні. Відповідно до Конституції України, проведення будь-яких виборів під час воєнного стану заборонено.

«Важливо пам’ятати, що Україна перебуває в такому становищі, оскільки Росія продовжує вести повномасштабну незаконну війну проти України. Україна та її народ борються за виживання. У контексті виборів також важливо пам’ятати, що майже 20 відсотків території України окуповані, а десятки мільйонів її громадян переміщені через війну Росії, багато з них перебувають за межами країни як біженці. Крім того, Росія продовжує щоденні бомбардування цивільної інфраструктури по всій Україні», — зазначив Пател.

«Ми чітко заявили нашим українським партнерам про наше зобов’язання підтримувати не лише Україну в її боротьбі, але й про наше зобов’язання підтримувати обережний і конституційний підхід до підтримки міцності демократії у воєнний час», — додав Пател, підсумувавши, що рішення щодо непроведення виборів під час війни відповідає Конституції України.