Кандидат у президенти США назвав Зеленського «нацистом»: довелося виправдовуватися

Кандидат у президенти США назвав Зеленського «нацистом»: довелося виправдовуватися

У середу, 8 листопада, під час третіх дебатів Республіканської партії кандидат від республіканців у Білий дім і бізнесмен Вівек Рамасвамі різко розкритикував президента України Володимира Зеленського, повідомляє WION.

Рамасвамі назвав Зеленського «нацистом» під час дебатів і повторив тезу республіканців, які прагнули скоротити допомогу Україні на тлі війни з Росією, що триває. Український президент, який є євреєм, втратив членів сім’ї під час Голокосту.

У той час як ряд республіканців на сцені заявили, що підтримають ідею надсилання додаткової допомоги Україні, Рамасвамі сказав: «Україна не є взірцем демократії», додавши: «Вони прославляють нациста у своїх лавах — комік у штанах-карго, чоловік на ім’я Зеленський — це не демократично».

Кандидат у президенти США також сказав: «Ця країна заборонила 11 опозиційних партій. Він об’єднав усі медіа в одне державне телевізійне відділення — це не демократично. Він погрожував не проводити вибори цього року, якщо США не виділять більше грошей — це недемократично».

Ці зауваження швидко викликали критику, і багато хто звернувся до соціальних мереж і сказав, що Рамасвамі грає на російських наративах — і це навряд чи допоможе отримати голоси у США.

Тріша Маклафлін, представниця передвиборчого штабу Рамасвамі, в інтерв’ю New York Times уточнила, що він начебто не називав Зеленського нацистом, а мав на увазі інцидент у канадському парламенті ще у вересні. Під час візиту до Канади Зеленський стоячи приєднався до вшанування 98-річного українсько-канадського ветерана війни Ярослава Гунька. Але згодом виявилося, що Гунько служив у дивізії, яка під час Другої світової війни перебувала під контролем нацистів.

Однак вона також визнала, що без контексту це зауваження може бути неправильно зрозуміле.

«Він говорив швидко і коливався у своїх словах», — сказала Маклафлін.