Росію вперше в історії не обрали до складу Міжнародного суду ООН

Росію вперше в історії не обрали до складу Міжнародного суду ООН

Вперше в історії до Міжнародного суду ООН не було обрано представника Російської Федерації, повідомляє Ukrinform.

ООН обрала п’ятьох членів Міжнародного суду на наступні дев’ять років, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Богдан Ауреску (Румунія), Сара Халл Клівленд (США), Хуан Робледо (Мексика), Хіларі Чарльзворт (Австралія) і Діре Тладі (Південна Африка) були обрані до Міжнародного суду після голосування в Раді безпеки ООН. Ці ж кандидати набрали необхідну кількість голосів у Генасамблеї ООН.

Згідно з процедурою, вибори членів Міжнародного суду відбуваються одночасно і незалежно один від одного в Генеральній Асамблеї і Раді Безпеки.

«ООН почала очищатися від зловмисного впливу Росії. Уперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їх імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його. Вітаємо представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї!», — написав президент України Володимир Зеленський у X (Twitter).

Міжнародний суд був заснований у 1946 році і є одним із шести головних органів ООН. До компетенції суду, який засідає в Гаазі, входить вирішення спорів між державами та надання консультативних висновків органам міжнародної організації. Він складається з 15 суддів, до складу не можуть входити два громадяни однієї держави. Члени суду обираються строком на дев’ять років і можуть бути переобрані з урахуванням того, що термін повноважень п’яти суддів першого складу МС закінчується через три роки, а термін повноважень інших п’яти суддів — через шість років.