Україна стане членом НАТО, з цим погоджуються союзники: Столтенберг

Україна стане членом НАТО, з цим погоджуються союзники: Столтенберг

Україна стане членом НАТО — заявив Генеральний секретар військового альянсу Єнс Столтенберг та оголосив умови, які країна має виконати після війни задля вступу, пише The Guardian.

«Союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО. На зустрічі [Україна-НАТО] ми погодимо рекомендації для українців… щодо реформ, поки ми продовжуємо підтримувати Київ на цьому шляху до членства», — повідомив голова Альянсу.

Проте всі союзники погоджуються, що повне членство залишається неможливим у розпал війни, навіть якщо шляхи зближення України та НАТО тривають, додав він.

Цього місяця Німеччина та Нідерланди пообіцяли виділити Україні 10 мільярдів євро, нагадав Столтенберг. Румунія додала центр підготовки українських пілотів F16. Союзники, включаючи США та Фінляндію, надсилають більше засобів протиповітряної оборони та боєприпасів для захисту українських міст від атак Росії.

Столтенберг підкреслив, що Україна буде вільна вести переговори з Росією про будь-який мир, який вона забажає, коли і якщо настане час для мирних переговорів.

«Україна сама вирішує, які є прийнятні шляхи припинення цієї війни. Наша відповідальність полягає в тому, щоб підтримати Україну та дати їй змогу звільнити якомога більше земель та поставити Україну в найкращу позицію, коли або якщо можуть початися переговори», — сказав голова Альянсу.

«Війни за своєю природою непередбачувані. Ми не бачили жодних ознак того, що президент Путін планує мир, він насправді планує нову війну. Отже, ми знаємо, що чим більшу військову підтримку ми надамо Україні, тим сильнішою буде її позиція на полі бою і тим сильнішою буде її позиція за потенційним столом переговорів», — підсумував Генсек НАТО.