Росія готує нові списки українських дітей для незаконної депортації

Росія готує нові списки українських дітей для незаконної депортації

Російські окупанти формують нові списки дітей на тимчасово окупованих територіях для наступного примусового вивезення, повідомив 27 листопада Центр національного спротиву України. Про це пише The New Voice of Ukraine.

«Окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях отримали вказівки підготувати нові списки дітей, які залишилися без опіки, для їх подальшої депортації», — йдеться в повідомленні Центру національного спротиву.

За даними РНБО, окупанти відмовляються повертати дітей в Україну, навіть коли їхні родичі знаходяться на вільній території. Також вони спрощують процедуру усиновлення цих дітей на території Росії.

«Мета цього — асиміляція українських дітей, тобто знищення цілого покоління нації», — додали в Центрі.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна та російської омбудсменки у справах дітей Марії Львової-Бєлової. Їм інкримінують незаконну депортацію дітей з України до Росії в період з 24 лютого 2022 року.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою визнала примусове переселення українських дітей до Росії геноцидом.

За даними Української державної платформи «Діти війни», станом на 27 вересня щонайменше 19 546 дітей були депортовані або примусово переміщені Росією. Загалом кількість українських дітей, нелегально вивезених до Росії, може становити від 16 до 300 тисяч, вважають у Європарламенті, і почалося це у 2014 році.

9 листопада Львова-Бєлова заявила, що зараз «під опікою та піклуванням» перебувають 380 українських дітей у 15 регіонах Росії.