Сполучені Штати внесуть $25 млн до Фонду підтримки енергетики України

Сполучені Штати внесуть $25 млн до Фонду підтримки енергетики України

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Секретаріат Енергетичного Співтовариства підписали угоду про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на суму 25 мільйонів доларів, повідомляє Ukrainska Pravda.

Джерелом інформації видання називає Міністерство енергетики України. Там зазначили, що це перший внесок уряду США до Фонду, який було створено за ініціативи міністра енергетики України Германа Галущенка та єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон.

Таким чином, загальна сума внесків донорів до Українського фонду підтримки енергетики сягнула понад 361 мільйон доларів.

Близько 211 мільйонів доларів з цієї суми фактично надійшли на рахунок Фонду від 15 державних і приватних спонсорів з різних країн. Решта суми — це оголошені та оформлені внески, які найближчим часом очікуються на рахунку Фонду.

Як повідомляється, «кошти підуть на придбання обладнання, необхідного для санації енергетичних підприємств. Зокрема, з 1 січня по 27 листопада 2023 року в рамках Фонду було укладено 132 угоди на закупівлю енергетичного обладнання, палива та матеріалів на загальну суму майже €100 млн» (це майже 110 млн доларів — Ред.)

У міністерстві також підкреслили, що Український фонд підтримки енергетики був створений навесні 2022 року і дає змогу урядам, міжнародним фінансовим організаціям і приватним донорам надавати суттєву підтримку українській енергетиці.