Постачання F-16 в Україну розпочнеться так швидко, як це можливо: НАТО

Постачання F-16 в Україну розпочнеться так швидко, як це можливо: НАТО

Постачання довгоочікуваних винищувачів F-16, які можуть змінити ситуацію на полі бою в Україні, розпочнуться найближчим часом. Про це на прес-конференції за підсумками засідання Ради Україна-НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Ukrinform.

«Звичайно, я вітаю рішення союзників по НАТО, Данії, Нідерландів і Норвегії поставити F-16. Я вітаю той факт, що підготовка пілотів F-16 вже почалася, і лише кілька тижнів тому в Румунії також було створено центр підготовки пілотів. Я не можу назвати точну дату, але сподіваюся, що постачання розпочнеться якомога швидше. Літаки там. Але те, що потрібно зробити, — це навчити пілотів, і це триває», — сказав він.

За словами Столтенберга, центр створено в Румунії, і Сполучені Штати також дали зрозуміти, що союзникам по НАТО дозволено постачати F-16 в Україну.

«Важливо, що F-16 матимуть значення. Вони посилять спроможність України завдавати втрат російським військам. І також допоможуть посилити протиповітряну оборону України», — сказав він.

Водночас Столтенберг зазначив, що «нам потрібно зараз усвідомити, що немає жодної срібної кулі, жодної системи, яка сама по собі кардинально змінить ситуацію на полі бою».

«Це питання, коли багато різних можливостей працюють разом одночасно, що відштовхне росіян назад. Ми маємо бути готові до тривалої та важкої боротьби», — наголосив він.

Раніше речник ВПС України Юрій Ігнат заявив, що винищувачі F-16 можуть дуже серйозно змінити хід війни, оскільки допоможуть відкинути російську авіацію та прикрити з повітря українські наземні війська.