«Змінює хід історії силою своїх слів»: Politico назвало Зеленського мрійником року

«Змінює хід історії силою своїх слів»: Politico назвало Зеленського мрійником року

Вінстон Черчилль. Мартін Лютер Кінг молодший. Нельсон Мандела. Час від часу з’являється якийсь лідер і самотужки змінює хід історії не завдяки могутності своєї армії чи економіки, а завдяки силі своїх слів. Таким лідером є президент України Володимир Зеленський, вважає Politico.

Далі — думки, висловлені на сайті видання.

Від його зухвалого відео «Ми тут», знятого в перші дні війни біля президентського офісу на вулиці Банковій, і його культової фрази «Мені потрібна зброя, а не таксі» у відповідь на пропозицію США евакуюватися… Виступаючи у парламентах Європи та світу, Зеленський надихав українців продовжувати протистояти спробі повномасштабного вторгнення Росії, вмовляв і благав нації допомогти Україні це зробити.

Ці риторичні зусилля принесли свої плоди: західні союзники надають фінансову допомогу та все більшу кількість складної зброї рішучим силам України. Керівництво Зеленського є настільки ефективним, що він зумів проштовхнути речі, які донедавна були немислимими, висунувши Україну в першу чергу на членство в ЄС — і ближче, ніж хтось вважав можливим, до військового альянсу НАТО.

Але 2024 рік буде складним для артиста, який став президентом після того, як зіграв його на телебаченні. Світ збентежений новою старою війною на Близькому Сході; українці виснажені дворічними битвами та боротьбою за повернення території перед обличчям жорстокої російської м’ясорубки; звичайні європейці відчувають низьку вартість життя, яка загрожує приборкати їх щедрість духу для людей, які віддають своє життя, щоб утримати сили Путіна; і політики ЄС починають хвилюватися щодо ймовірних витрат для своїх прибутків (і бюджету блоку) від отримання Україною доступу до єдиного ринку сільськогосподарської продукції.

До речі, у списку «діячів» за версією Politico цього року четверте місце посідає Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України. Він посів місце між президентом Франції Емманюелем Макроном та президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.