Цьогоріч Україна святкуватиме День Святого Миколая та Різдво у нові дати

Цьогоріч Україна святкуватиме День Святого Миколая та Різдво у нові дати

Україна у 2023 році вперше святкуватиме День Святого Миколая та Різдво у нові дати після того, як з 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. Про це повідомляє The New Voice of Ukraine.

Раніше церкви використовували юліанський календар, яким користується Російська православна церква, що відзначає більшість церковних свят на 13 днів пізніше.

Цей крок має на меті привести український календар свят у відповідність до календаря більшої частини Європи. Крок спрямований на «відмову від російської спадщини», заявив президент Володимир Зеленський 28 липня, підписуючи новий закон про церковний календар.

Це означає, що цього року українці вперше відзначатимуть не лише релігійні свята в нових датах:

  • Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня;
  • День Святого Миколая (тепер збігається з Днем Збройних сил України) 6 грудня замість 19 грудня;
  • Водохреща — 6 січня замість 19 січня;
  • День державності України — 15 липня замість 28 липня;
  • День захисників та захисниць України (збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці) — 1 жовтня замість 14 жовтня;
  • дата Великодня та деяких інших свят будуть визначатися так само, як раніше, оскільки новоюліанський календар використовує дещо інші розрахунки, ніж стандартний юліанський.

Новоюліанський календар використовується багатьма православними церквами, включаючи Константинопольський Вселенський патріархат, Кіпрську православну церкву, Грецьку церкву та Православну церкву в Америці.

До закінчення дії воєнного стану в Україні не буде перенесення святкових днів відпочинку на будні, якщо вони випадають на звичайні тижневі вихідні, у тому числі 6 грудня, 25 грудня, та 1 січня.