Україні довелося за 4 дні відмовитися від плану контрнаступу, узгодженого з США: WP

Україні довелося за 4 дні відмовитися від плану контрнаступу, узгодженого з США: WP

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний був змушений відмовитися від початкового плану літнього контрнаступу протягом чотирьох днів бойових дій, повідомив Washington Post 4 грудня з посиланням на високопосадовців, знайомих із ситуацією. Короткий екскурс у матеріали статті надає The New Voice of Ukraine.

Згідно з моделюванням, яке проводилося Україною разом із країнами Заходу перед початком контрнаступу, українські війська мали намір протягом першої доби вийти до Роботиного, що в Запорізькій області, а потім відвоювати Мелітополь, щоб перекрити шляхи постачання Росії. Проте ЗСУ були «приголомшені» щільністю мінних полів на півдні.

«На четвертий день головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний вирішив, що побачив достатньо. Згоріла західна військова техніка — американські «Бредлі», німецькі танки «Леопард», мінно-тральні машини — усіяли поле бою. Кількість загиблих і поранених підірвала моральний дух», – йдеться у виданні.

На четвертий день Залужний наказав своїм військам припинити штурм. Замість спроби прорвати російську оборону зосередженою механізованою атакою та артилерійською підтримкою, як порадили його американські колеги, Залужний вирішив, що українські військові рухатимуться невеликими групами по 10 піхотинців. Цей підхід мав на меті зберегти більше обладнання та життя, але значно сповільнив просування.

«Місяці планування зі Сполученими Штатами були відкинуті на той четвертий день, і вже відкладений контрнаступ, розрахований на досягнення Азовського моря протягом двох-трьох місяців, майже зупинився», – йдеться у звіті.

Від редакції: зазначимо, що оцінки цієї статті українськими ЗМІ є неоднозначними – одні джерела вважають, що матеріал має на меті дискредитувати рішення Залужного, прийняті всупереч американським рекомендаціям, деякі дотримуються думки, що WP об’єктивно пояснює те, чому все сталося так, як сталося, наводячи як аргументи Залужного, так і західних союзників. Щоб скласти власну думку, варто ознайомитися з оригіналом.

Раніше у відповідь на коментар журналіста про те, що контрнаступ йде не так, як планувалося, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна «залишається сильною» і успішно протидіє Чорноморському флоту Росії.