«Подарунок від Берліна»: як Шольц відволік Орбана від голосування проти України

«Подарунок від Берліна»: як Шольц відволік Орбана від голосування проти України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, як запросив прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана випити кави поза залою в четвер, 14 грудня, перед голосуванням про відкриття переговорів про вступ України до ЄС, пише Ukrainska Pravda.

Канцлер Німеччини підтвердив інформацію, яка раніше просочилася в ЗМІ, про те, за яких обставин Орбан покинув залу, щоб решта 26 лідерів ЄС змогли схвалити початок переговорів з Україною.

Шольц сказав, що він запропонував Орбану взяти невелику перерву, щоб дати можливість країнам-членам ЄС досягти згоди щодо переговорів про вступ з Україною. Після короткого роздуму прем’єр-міністр Угорщини погодився, і «тоді ми прийняли рішення 26 голосами», додав канцлер.

«Його [вето — ред.] не можна щоразу долати, виходячи за двері. Це для особливих моментів», — заявив Шольц.

Шольц підкреслив, що вихід Орбана був «не хитрістю», а пропозицією допомоги: «Це рішення, яке ми прийняли за взаємною згодою відповідно до наших правил. Але воно не є тим, що ми повинні робити щоразу».

«Те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив на саміті, щоб скасувати погрозу вето Угорщини, увійде в історію як акт німецького лідерства в інтересах Європи. Цього тижня канцлер заслужив на величезне щире і заслужене захоплення в серцях українців», — сказав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Український міністр додав, що «політична ясність щодо членства України в ЄС, мабуть, найкращий різдвяний подарунок від Берліна».