Українці беззаперечно довіряють ЗСУ, проте довіра до Зеленського падає

Українці беззаперечно довіряють ЗСУ, проте довіра до Зеленського падає

Збройні Сили України мають найбільшу довіру серед українців — 96%, а головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному довіряють більше, ніж президенту Володимиру Зеленському, свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), опубліковані 18 грудня. Про це повідомляє The New Voice of Ukraine.

Критика на адресу органів влади зростає порівняно з аналогічним опитуванням у грудні 2022 року.

Опитування показало падіння довіри:

  • Довіра до Верховної Ради знизилася з 35% до 15%, недовіра зросла з 34% до 61%;
  • Довіра до Уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра зросла з 19% до 44%;
  • Довіра до СБУ знизилася з 63% до 58%, недовіра зараз становить 16%;
  • Довіра до Нацполіції знизилася з 58% до 41%, недовіра зросла з 14% до 29%.
  • Наразі Президенту України довіряють 62% респондентів, а не довіряють – 18%, тоді як минулого року довіряли 84%, не довіряли – 5%.

«Відповідно, якщо баланс довіри-недовіри до президента в грудні 2022 року був +80%, то зараз +42%, – пише КМІС. – З одного боку, ми бачимо значне зниження, але з іншого боку, воно залишається однозначно позитивним, оскільки значна більшість довіряє президенту порівняно з тими, хто не довіряє».

Збройні Сили України зберігають абсолютну довіру в суспільстві — як і минулоріч, їм довіряють 96% респондентів. Головнокомандувачу Валерію Залужному довіряють 88%, не довіряють 4%. Більшість українців — 59% — одночасно довіряють і Володимиру Зеленському, і Головнокомандувачу ЗСУ.

Залишається висока довіра до волонтерів — 84%, не довіряють лише 3%.

У всіх регіонах посилилася критика Уряду. Є зниження довіри до суддів і прокурорів — їм довіряють лише 12% і 9% відповідно. Значно втратили довіру й українські ЗМІ — показники повернулися до рівня грудня 2021 року. За рік довіра знизилася з 57% до 29%, а недовіра зросла з 14% до 40%.