Байден знайшов спосіб передавати Україні зброю без дозволу республіканців: Forbes

Байден знайшов спосіб передавати Україні зброю без дозволу республіканців: Forbes

У той час як блокування Республіканською партією допомоги Україні триває вже четвертий місяць, уряд США під керівництвом президента США Джо Байдена знайшов новий спосіб надати ЗСУ зброю та боєприпаси: США дарують стару надлишкову зброю Греції, щоб та дарувала Україні частину власної зброї, пише Forbes.

За даними газети Kathimerini та інших ЗМІ, адміністрація Байдена запропонувала уряду Греції три 87-футові патрульні катери класу Protector, два повітряно-транспортні літаки Lockheed Martin C-130H, 10 турбогвинтових двигунів Allison T56 для патрульних літаків Lockheed P-3 плюс 60 бойових машин M-2 Bradley та партію транспортних вантажівок.

Все це обладнання є надлишковим військовим устаткуванням США і доступне Греції безкоштовно відповідно до юридичних повноважень США, які називаються «надлишковими оборонними статтями» (excess defense articles). Федеральний закон дозволяє американському президенту оголошувати військові системи надлишковими, призначати їм вартість — потенційно нуль доларів — і віддавати їх за умови, що одержувач їх транспортує.

В обмін на цю щедрість американці хочуть, щоб греки подарували українцям більше зброї. «Ми продовжуємо цікавитися оборонними можливостями, які Греція могла б передати або продати Україні», — написав держсекретар Блінкен.

Американці навіть запропонували винагороду, коли пожертвування буде завершено: «Якщо ці можливості представляють інтерес для України, і поки уряд США не оцінить їх статус і цінність, ми можемо вивчити можливості можливого додаткового фінансування іноземних збройних сил Греції на суму до 200 мільйонів доларів».

Восени минулого року проросійські республіканці в Конгресі США дали зрозуміти, що навряд чи схвалять пряму військову допомогу Україні. Без цього Байден не зможе отримати додаткові 61 мільярд доларів чистого фінансування, які він хоче для України. Але це не означає, що він не може поважати бажання більшості американців і допомогти Україні захиститися, зазначає Forbes.