США підтвердили надання Україні нових високоточних бомб від Boeing

США підтвердили надання Україні нових високоточних бомб від Boeing

Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності для України, яка, як очікується, незабаром прибуде на поле бою, за словами двох офіційних осіб США та двох інших людей, які знають про переговори. Про це повідомляє Politico.

Україна отримає свою першу партію наземних бомб малого діаметру, абсолютно нову зброю великої дальності, виготовлену компанією Boeing, якої немає навіть у США. Очікується, що нова бомба, яка може пролетіти близько 140 км, буде «значним потенціалом для України», сказав один із американських чиновників.

«Це дає їм більш глибокий ударний потенціал, якого вони не мали, це доповнює їхній арсенал далекобійного вогню, — сказав він. — Це лише додаткова стріла в сагайдаку, яка дозволить їм зробити більше».

Речник Пентагону генерал-майор Пет Райдер відмовився коментувати час постачання «через оперативну безпеку».

Зброя, спільно розроблена компаніями Boeing і Saab, складається з високоточної 250-фунтової бомби, прикріпленої до ракетного двигуна, яку можна випускати з різних наземних пускових установок. Збройні сили США мають подібну версію авіаційної бомби, але наземної версії поки немає в арсеналі країни.

Україна стане першою країною, яка використає цю бомбу в бойових діях, що зробить її критичним випробуванням для інших країн, які закупають боєприпаси великої дальності після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.