Міжнародний суд ООН відхилив більшість звинувачень України проти РФ

Міжнародний суд ООН відхилив більшість звинувачень України проти РФ

Судді верховного суду ООН у середу визнали, що Росія порушила елементи антитерористичного договору ООН, але відмовилися винести рішення щодо висунутих Києвом звинувачень у тому, що Москва несе відповідальність за збиття рейсу Malaysia Airlines MH17 над Донбасом в 2014 році, повідомляє Reuters.

У цьому ж рішенні судді Міжнародного суду ООН (МС) визнали, що Росія порушила антидискримінаційну угоду, не підтримавши навчання українською мовою в Криму після анексії півострова в 2014 році. Суд відхилив прохання України про відшкодування за обидва порушення і лише зобов’язав Росію дотримуватися договорів.

Представник України Антон Кориневич підкреслив, що для Києва рішення є важливим, оскільки в ньому встановлено порушення Росією міжнародного права.

«Це вперше офіційно, юридично Росію називають порушником міжнародного права», — сказав він журналістам після винесення рішення.

Україна подала позов до Міжнародного суду, також відомого як Всесвітній суд, у 2017 році, звинувачуючи Росію в порушенні антитерористичного договору через фінансування бойовиків «Л/ДНР» в Україні. Судді заявили, що Москва порушила антитерористичний договір ООН, не розслідуючи звинувачення в тому, що деякі кошти були відправлені з Росії в Україну для фінансування терористичної діяльності.

Колегія з 16 суддів зобов’язала Росію розслідувати будь-які правдоподібні звинувачення у фінансуванні тероризму, але відхилила запит Києва про репарації. Суд відмовився винести рішення щодо збиття MH17, заявивши, що порушення фінансування тероризму стосувалися лише грошової та фінансової підтримки, а не постачання зброї чи навчання, як стверджує Україна.

Україна стверджувала, що Росія поставила ракетну систему, яка збила літак, але вона не стверджувала про фінансову підтримку в цьому випадку.

Щодо Криму, Україна заявила, що Росія намагається стерти культуру етнічних кримських татар і українців. Суд відхилив усі претензії щодо кримських татар, але визнав, що Москва недостатньо зробила для підтримки україномовної освіти.